Planet

Konsumenter tycker att reklam och kommunikation har en viktig roll för att skapa beteendeförändringar som påskyndar klimatomställningen. Genom att utnyttja kraften bakom kommunikationen kan vi vända trenden och bli en del av lösningen!

En majoritet av konsumenterna {länk till egen rapport} tycker att reklam och kommunikation från företag har en viktig roll för att skapa beteendeförändringar som påskyndar klimatomställningen. Samtidigt ses marknadsföring som en del av problemet som ofta används för att driva försäljning och konsumtion.

Dessutom fälls nästan hälften av alla anmälda miljö- och klimatpåståenden för att vara vilseledande. Det urholkar trovärdigheten för hållbarhetsbudskap i en tid när vi behöver prata om frågorna mer än någonsin.

Om vi i stället utnyttjar kraften bakom kommunikation för att driva fram mer hållbara konsumentbeteenden, kan vi vända trenden och istället bli en del av lösningen!

Ska vi ha en chans att möta de enorma utmaningar som vi står inför behöver vi gå ihop.

Därför vill CommToAct samla den svenska kommunikationsbranschen bakom en ambition: att bidra aktivt till den gröna omställningen, både genom den kommunikation vi tar fram och genom att sänka våra egna utsläpp.

Här samlas vi för att dela goda exempel och verktyg, utbilda och arbeta för att ena kommunikationsbranschen bakom en gemensam ambition. Alla svenska kommunikatörer, byråer och medier ska känna trygghet i att vara trovärdiga budskapsbärare för vår tids viktigaste frågor.


Varför?

Miljö- och klimatkrisens utmaningar är tätt sammanlänkade med kommunikation.

Kommunikationsbranschen kan påverka beteenden och attityder genom att kommunicera på ett sätt som engagerar och är trovärdigt. Men marknadsförande påståenden som förskönar sanningen, så kallad greenwashing, urholkar allmänhetens förtroende för hållbarhetskommunikation. Det blir ett problem för alla, både avsändare och mottagare.


Samtidigt är det viktigt att rädslan för att kommunicera hållbarhet inte hejdar företag från att prata om de positiva insatser som görs. Då riskerar vi i stället att hamna i greenhushing – att man inte alls vågar prata om hållbarhet eller miljömässiga fördelar.

Dessutom är det helt avgörande att kommunikationsbranschen på allvar tar tag i sin egen miljö- och klimatpåverkan, så att vi bidrar till en bättre framtid i både ord och handling.

Har du frågor om initiativet?

Initiativtagare

Cookiepolicy Medfinansieras av Europeiska Unionen